Inspiratiesessie - Hey Jute, met Alexander Marinus
Ontwerper Alexander Marinus is actief in verschillende disciplines: materiaalonderzoek, textielontwerp, film en schrijven. Deze multidisciplinariteit leverde al heel wat projecten en samenwerkingen op.
In samenwerking met textielkunstenares Marian Verdonk creëerde Alexander in 2018 textiel gemaakt van ruwe jutevezel. Hij maakte zijn eigen gereedschap om dit textiel te vervaardigen aan de hand van een nieuwe techniek. Het eindresultaat is een sterk en licht vilt dat de unieke kwaliteit van deze vezels behoudt omdat ze twee tot vijf meter lang blijven (terwijl jutevezels in de meeste gevallen worden ingekort). Het proces en het materiaal hebben potentieel in de designwereld. Het project was één van de finalisten van de New Material Award 2018.
Voor Alexander was dit een kantelmoment, zijn interesse verschoof van jute naar technieken en lokale equivalenten/verwante vezels. Hij kijkt nu meer naar de technieken die gebruikt kunnen worden om met deze ruwe vezels te werken. Dit resulteerde in een samenwerking met twee ingenieurs (waar hij trouwens een ontwikkelingsbeurs voor kreeg) voor het maken van een lichtere viltmachine. Op basis van de schetsen van Alexander werd er een prototype gemaakt.
In 2020 ontving hij de Henry van de Velde ‘Crafts by Bokrijk’ gold award met het Hey Jute kussen, een ambachtelijk product waar een nieuwe toepassing voor werd ontwikkeld. Hij deed hiervoor onderzoek naar de context, waarde en toepassing van het “vergeten” materiaal jute. Want wist je dat jute het op één na meest gekweekte textielvezel ter wereld is? Er wordt bijna geen gebruik gemaakt van het volledig potentieel van dit materiaal. Dat is iets waar Alexander verandering in wil brengen.
Het onderzoek en werk van Alexander is ‘ongoing’ zoals hij zelf aangeeft. De designer exploreert erop los wat resulteert in nieuwe, duurzame projecten. Hij zit in residentie bij MAD Brussels. MAD Brussels wil de mode- en designindustrie begeleiden en biedt hulp aan ontwerpers bij het ontwikkelen van hun eigen merk en label.
Bij MAD is er op dit moment een ruwe edit van een film waar Alexander aan werkt te zien. Alexander liet een stukje zien aan de aanwezigen. We konden onder andere zien hoe men experimenteel te werk gaat met hennep. De film is net zoals de rest van zijn werk een steeds voortdurend project.
Één van de vragen die gesteld werden, is hoe hij dit eigenlijk allemaal kan doen. Alexander is een freelance copywriter. Op die manier heeft hij volledige vrijheid om zijn onderzoek te doen en experimenteel te kunnen werken. En win-win volgens hem, gezien zijn exceptionele repertoire zijn wij het daarmee eens. De aanwezigen hadden ook vragen over de hennep industrie in België. Volgens Alexander is er veel groeipotentieel en wordt deze industrie ook steeds meer erkend.
Kortom, een boeiende avond waarbij wij een blik kregen op de verschillende projecten en samenwerkingen van designer Alexander Marinus.
Tips van de Meester
Op 21 en 28 maart keerde Alexander terug naar de Campus van het Vakmanschap om een tweedelige workshop te geven voor een selecte groep geïnteresseerden. Samen met de groep ging de designer aan de slag. Hij liet de aanwezigen kennis maken met jute en andere ruwe vezels. Hij deelde zijn kennis en werkte samen met de participanten aan persoonlijke projecten.
De groep kreeg ook de unieke kans om te werken met zijn zelfgemaakte viltmachine. Na twee namiddagen keerden de aanwezigen huiswaarts met heel wat nieuwe kennis. Een geslaagde Tips van de Meester!