Skip to main content
smid

De Smid

Smidse Neeroeteren

Een oud vakmanschap

Al vanaf de middeleeuwen had bijna elk dorp in Europa zijn eigen smid. Smeden waren van belang voor de hele maatschappij omdat voor bijna alle harde gereedschappen en gebruiksvoorwerpen ijzer gebruikt werd. De smid, die kon zorgen voor die metalen voorwerpen, had heel wat aanzien in de lokale gemeenschap.

hoefsmid

Hoeven beslaan

Hoeven beslaan vormde de belangrijkste taak voor de (hoef)smid. Op regelmatige basis – van een paar weken tot twee maanden – moest de smid dieren opnieuw beslaan. Dat moest heel nauwgezet gebeuren, anders kon de hoefsmid het dier verwonden of zelfs zo verminken dat het niet meer normaal kon functioneren.

Smid

Het imago van de smid

De smid had in Europa eeuwenlang een hoge status. Ook in de landelijke gemeenschap in de Kempen nam hij tussen 1600 en 1900 een centrale plaats in. De smid vormde een belangrijke spil in het netwerk van vakmanschappen in de landbouwgemeenschappen. Zowel de landbouwers als andere vakmannen waren voor het vlot verloop van hun eigen bezigheden van de smid afhankelijk. Hij werkte nauw samen met andere beroepen en leverde gereedschap en materiaal aan bijna alle bewoners.

Smid

Ijzer en vuur!

“Naar een brandend actueel ambacht - nieuwe impulsen voor het borgen van het kunstsmeden in Vlaanderen en Brussel” door IJzer en Vuur! Vzw

Tussen 2014 en 2016 voerde de Brusselse smeedorganisatie IJzer en Vuur! vzw een erfgoedproject uit dat gericht was op het ambacht kunstsmeden. Via een aantal gerichte acties wilde de vzw het ambacht op een positieve manier onder de aandacht brengen van iedereen die interesse heeft in oude metaalberoepen. Naast de workshops en initiaties die reeds werden aangeboden, ontwikkelde IJzer en Vuur! een borgingsprogramma waarin onder meer een nieuwe, voortgezette opleiding werd gerealiseerd, naast heel wat onderzoek en netwerkmomenten die tot doel hadden de sector te verstevigen en de kennis van het vak over te dragen. 

Meer informatie op www.kunstsmeden.be en www.ijzerenvuur.be

smidse

De magische smidse

De demonstraties van de smid in de historische smidse uit Neeroeteren zijn al jaren een aantrekkingspunt voor de vele museumbezoekers. Met oven, waterton en aambeeld demonstreert de smid zijn vakmanschap. Om deze beleving nog te verrijken op de momenten dat de smid niet aanwezig kan zijn, ging Bokrijk op zoek naar een vernieuwende invulling voor de smidse.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief