Skip to main content

JURYLEDEN

De juryleden voor de tiende editie van de BKRK-award.

Lucas De Man fotograaf Anne Harbers

LUCAS DE MAN

Lucas De Man is naast presentator en spreker medeoprichter van Company New Heroes, een professioneel creatief bedrijf, gespecialiseerd in storytelling en verbeelding met als hoofdthema de transitie naar een nieuw waardensysteem. En ook van Biobased Creations, een artistieke ontwerpstudio met een focus op duurzaamheid en innovatie in Materialen en Methodes, Landschap en Regeneratieve Stad&Infra. Biobased Creations werd wereldberoemd geworden door de paviljoens The Growing Pavilion en The Exploded View Beyond Building en stond in 2023 in de lijst van 100 beste Designstudios van het Kyoto Design Centre.  

Atelier Vierkant 2

ANNETTE LANTSOGHT EN STEPHANIE BUSARD

Annette Lantsoght en Stéphanie Busard vormen samen het ontwerpteam van Atelier Vierkant, een Belgisch familiebedrijf dat handgemaakte design bloempotten maakt voor zowel binnen als buiten. Als ontwerpduo werken ze ze nauw samen en passen ze toch elk hun individuele output toe. Ze delen twee fundamentele aspecten in hun kleiwerk: ze zijn allebei autodidactische pottenbakkers en geloven sterk in intuïtie en de waarde van ontwerpen op basis van hun eigen creatieve instinct. Alles wordt met de hand gemaakt waardoor elke pot uniek is. Een verhaal van passie en vakmanschap. 

Pascal Cools

PASCAL COOLS

Pascal Cools is sinds 2007 managing director van Flanders DC. Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. De vzw wil ontwerpers, ondernemers en bedrijven uit de design- en modesector uit Vlaanderen adviseren, ondersteunen en bijeenbrengen, zowel bij het starten, groeien, internationaliseren als bij het vergroten van naamsbekendheid en erkenning, en dit met extra aandacht voor duurzaamheid, technologie, inclusie en creativiteit. 

Foto Veerle Windels

VEERLE WINDELS

Veerle Windels is al meer dan dertig jaar actief als modejournaliste. Met meer dan duizend interviews met modeontwerpers en professionals op de teller verschijnt haar werk in de nationale en internationale pers. Veerle gaat steeds voor het verhaal achter de schermen. Met een passie voor mode en design publiceerde ze in 2001 haar eerste boek ‘Jonge Belgische mode’ maar daar bleef het niet bij. Naast haar journalistiek werk voor o.m. De Standaard en Meubihome, het vakblad van de Belgische meubelindustrie, geeft ze studenten journalistiek graag tips & tricks aan de KULeuven (afdeling Brussel) en werkt ze inspirerende retailtours uit voor Unizo en ModeUnie. Haar lezingen over mode en retail zijn heuse eye-openers. Ze houdt van de dualiteit tussen handgemaakt en metaverse. 

Experten

Tijdens het traject kunnen deelnemers rekenen op de expertise van oa. Kiki van Eijk en Ken De Cooman. 

Kiki Van Eijk 2

KIKI VAN EIJK

Kiki van Eijk is ontwerper, kunstenaar en docent en een van de meest talentvolle namen van het Nederlandse design. Ze runt samen met echtgenoot Joost Van Bleiswijk designstudio Kiki & Joost in Eindhoven. Kiki produceert een uniek oeuvre dat zich uitstrekt van meubels tot grootschalige installaties, van architectuur tot accessoires, van verlichting tot textiel en keramiek. Ongeacht de schaal, al haar werk is handgemaakt. Met vakmanschap en menselijke aanraking bouwt ze bruggen tussen onze wortels en de toekomst en versterkt ze een fysieke en emotionele benadering van hedendaags design. Haar onafhankelijke sculpturale werk is wereldwijd gepresenteerd in musea, galeries en beurzen. Haar samenwerkingen omvatten merken als Hermès, Google, Serax, Coachella, ... 

Ken Van Cooman

KEN DE COOMAN

Ken De Cooman is medeoprichter van BC materials, BC architects & studies. BC is een hybride praktijk die met hoofd en handen werken aan de missie om leembouw te verspreiden en te laten groeien als een van de belangrijkste oplossingen om de enorme milieu-impact van de bouwsector tegen te gaan. In hun streven naar bioregionaal, low-tech, circulair, mooi en inclusief design vertrekt BC van architectuur, over onderzoek en expertise en experiment, richting materiaalontwikkeling en -productie. Het doel hierbij is een positieve impact hebben op bouwcultuur ten behoeve van toekomstige generaties en ecosystemen. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief