Op 17 januari onthulde onze voorzitter samen met prominente partners een bijzondere gedenkplaat aan het Poorthuys, een van de gerestaureerde gebouwen en toegangspoort tot ons Openluchtmuseum. Hiermee markeerden we samen een mijlpaal in onze meerjarige restauratiecampagne.
voorzitter vzw Het Domein BokrijkDit gedenkpaneel is een tastbare erkenning voor het immense werk dat achter onze restauratiecampagne – waarbij alle 124 gebouwen en monumenten in ons museum worden gerestaureerd – schuilgaat. Het 'derde handje' symboliseert de significante bijdrage van de Vlaamse overheid, provincie Limburg, architecten, aannemers en team Bokrijk.
Samenwerking als sleutel tot succes
Het ‘derde handje’, een gereedschap dat bij vakmanschap zoals rietdekken wordt gebruikt, leent zich perfect als symbool voor de samenwerking die aan de basis ligt van dit ambitieuze project. Het extra handje biedt stabiliteit en kracht, net zoals de Vlaamse overheid, de provincie Limburg en het team van Bokrijk deden. Zij hebben zich niet alleen ingespannen om de nodige middelen te verzamelen, maar ook om het project met vakmanschap tot een goed einde te brengen.
Verhalen achter de gevels
Ook de erfgoedcommunities uit de gemeenten van herkomst – waar de gebouwen stonden voor ze naar Bokrijk werden overgebracht – speelden een cruciale rol. Dankzij hun actieve betrokkenheid konden we naast informatie over de architectuur van het gebouw ook de verhalen achter de gevels ontrafelen. Wie waren de vroegere bewoners? Welke functies had het gebouw? Die verhalen doen de gebouwen echt tot leven komen en zijn vastgelegd in het beeldige boek ‘Bokrijk. Landelijke architectuur in beweging’, waarin de gerestaureerde gebouwen door fotograaf Luc Daelemans in iconische Becher-stijl fotografie zijn gedocumenteerd.
voorzitter vzw Het Domein BokrijkMet het afronden van de restauratiecampagne zetten we een belangrijke stap in het behoud van ons erfgoed voor toekomstige generaties. Maar het werk stopt hier niet. De kennis en vaardigheden die we tijdens dit traject hebben opgedaan, delen we met andere erfgoedprofessionals, architecten en vakmensen.
Vakmanschap blijft een hoeksteen van onze werking, niet alleen voor het onderhoud van onze gebouwen, maar ook voor nieuwe projecten. Via het programma Vakmanschap & Erfgoed zullen we ons verder specialiseren in technieken zoals lemen en vitsen, waarmee we niet alleen ons eigen erfgoed, maar dat van heel Vlaanderen versterken.