Voor het vakmanschap Japanse houtsnede ging Focus Vakmanschap langs bij Vladimir Ivaneanu en Soetkin Everaert. Vladimir ging in 2007 naar Japan om het vakmanschap te leren. Soetkin volgt les bij Vladimir aan de Academie voor Beeldende Kunst te Gent. Vanuit hun gedeelde passie voor Japanse houtsnede werken ze samen in het kader van het meester-leerlingtraject dat zij dit jaar binnenhaalden.
Wat is Japanse houtsnede?
Japanse houtsnede is een vorm van prentkunst. Deze kunstvorm ontwikkelde zich vanuit de Chinese houtsnede en kreeg midden van de 17e eeuw haar eigen karakter zoals we dat vandaag kennen van prenten als de 'De golf' van Hokusaï.
Het filmisch traject toont de verschillende fases in het ontstaan van zo’n prent: eerst een houtblok bewerken, een ontwerp aanbrengen en geduldig uitsnijden. Daarna worden de kleuren in lagen gedrukt op speciaal papier. Er komt heel wat gereedschap aan te pas: barens, norilijm en borstels, om er maar enkele te noemen. En natuurlijk ook gutsen, messen of een beitel tijdens het snijproces. Om dit vakmanschap te documenteren, werken Vladimir en Soetkin aan een prent met blauw, roze, zwart en zelfs een blinkende afwerkingslaag. Zo’n prent met een indrukwekkende hoeveelheid detail vraagt heel wat voorbereidingswerk, geduld en kennis.
In 2024 trekken Vladimir en Soetkin samen naar Japan om samen met Japanse meesters te bekijken hoe zij het vakmanschap inzetten, hun eigen praktijk te evalueren en na te denken over de toekomst.