Skip to main content
Vlechttechniek

BKRK-award #VLECHTTECHNIEK geselecteerden

Wil je graag meer lezen over het traject en de 10 geselecteerden? Bekijk dan zeker onze brochure

Studio PART

Studio PART - Tenir (finalist)

Studio PART ontwikkelt verschillende groeimallen, in combinatie met gevlochten levende wilgentenen begroeid. Zo wordt op een natuurlijke manier zitmeubilair gevormd. Na verloop van tijd wordt de wilgenstructuur zelfdragend en kan de groeimal verwijderd worden. Dit product toont wat we eigenlijk allang weten: de mens staat niet centraal in de wereld, maar moet leven en samenwerken met andere organismen. Dit ambacht versterkt de band tussen mens en natuur en wijst ons de weg naar een duurzame toekomst.

Camille Champion

Camille Champion - Twist and Roll (finalist)

Camille Champion werd geïnspireerd door de 500-jaar oude techniek van Jiseung. Deze techniek wordt gebruikt om manden te maken van oude boeken en papierafval. Met deze kennis in het achterhoofd ontwikkelt Camille Champion 'Twist and Roll', een paper weaving kit. De basis bestaat uit een frame, waar gedraaide stroken krantenpapier doorheen geweven worden. Op deze manier krijgt ieder stuk een uniek patroon en een unieke kleur. Camille wil dit proces opschalen door en iedereen terug aan het weven brengen.

 

 

Wilgentroost

Wilgentroost - Vlechten voor een duurzaam afscheid (finalist)

De uitvaartsector maakt stilaan een transitie door naar een duurzamere benadering. De vraag naar een ecologisch en lokaal aanbod stijgt, terwijl nieuwe producten slechts beperkt verkrijgbaar zijn op de Belgische markt. Het collectief 'Wilgentroost' (Jeanny Bouwen, Jefke Geysels, Veerle Mertens en Eske De Crop) gingen hiermee aan de slag en brengen een totaalconcept voor een duurzamer afscheid van onze dierbaren. Ze gebruiken hierbij gevlochten wilgenteen als hoofdmateriaal en verwerken het, telkens op een andere manier, in verschillende producten: van kleine, verfijnde urnen tot stevige grafschalen tot stevige grafschalen en -manden.

Amy Lewis

Amy Lewis - Samurai Spirit

Amy Lewis ging aan de slag met een eigentijdse interpretatie van het samoerai-harnas. Dit vertaalt zich in de vorm van raammanifestaties, akoestische wandkleden en roomdividers. Ze gebruikt hiervoor verschillende afvalmaterialen die gevlochten worden op dezelfde manier als de Samoerai dat deden. Zo geeft Amy een nieuwe bestemming aan afvalmateriaal en transformeert ze dit in wandschermen, die als een soort kader naar de buitenwereld fungeren.

Ekibbo

Ekibbo - Ekiwempe

Ekiwempe (Oegandees voor ‘tapijt’) is het nieuwste project van Ekibbo, een samenwerkingsverband van vrouwen uit de grootste sloppenwijk van Kampala in Oeganda. De vrouwen leerden er een techniek aan om kleurrijke manden te maken van oude plastic zakken, en kregen er tegelijk een eerlijk loon voor hun werk. Als vervolg hierop gingen ze nu aan de slag met een wandtapijt. Ekiwempe is een gefragmenteerd, geweven wandtapijt gemaakt van plastic zakken en lege cementzakken. Onder het motto ‘Waste isn’t waste until you waste it’ draagt Ekibbo bij aan het tegengaan van milieuverontreiniging en aan de verzadiging van plastic in de regio.

Studio Linde Hermans

Studio Linde Hermans - The Loom

Studio Linde Hermans creëert een medium en een small 'Loom', een ligstoel met krukje waarbij het frame het weefgetouw vormt. Het metalen frame wordt hierdoor een tool voor de gebruiker om zelf te weven en zo de kennis van het ambacht te verspreiden. Het inweven van het frame wordt gedaan met natuurlijke materialen zoals maiskoord, zeegras of takken. Maar het kan evengoed met afvalmateriaal zoals elektrische kabels, touw of textiel. De combinatie van het industriële frame met ambachtelijke en menselijke aspecten, zorgt voor een intrigerend contrast.

Duo Wonder

Duo Wonder - Ropetition

Duo Wonder creëert een modulair muurornament dat diverse materialen en technieken in elkaar vlecht, geïnspireerd op de wiskundige mozaïekknooptheorie. Op deze manier verfijnen ze hun zoektocht naar esthetische ontwerpen in combinatie met hergebruik. Het resultaat is een kleurrijke en ritmische compositie van getransformeerde afgedankte wollen dekens, vervlochten met 3D print schakels van gerecycled filament.

LoreVlecht

LoreVlecht, Rombach Glass - Drops

Verleden en heden versmelten in een hedendaags object als eerbetoon aan de vlechtkunst, dat is wat LoreVlecht en Rombachs Glass onderzoeken. Terwijl Rombachs Glass aan de slag ging met afvalglas, maakte LoreVlecht een combinatie met natuurlijke, hittebestendige afvalmaterialen. Dit resulteerde in 'Drops', pièces uniques waarbij blaastechnieken en vlechtwerk op een natuurlijke manier met elkaar geïntegreerd worden. Het eindresultaat van deze symbiose van ambachten en afvalstromen is telkens een bijzonder, tactiel, eerlijk en duurzaam verhaal.

10 Spotting & Atelier Adieu

10Spotting, Atelier Adieu - Eenvoudig ingewikkeld

10Spotting ontwikkelt een handgeweven sluitstuk voor een wade, uit hennepgaren waarin het lichaam van een overledene wordt gewikkeld. De wade is een duurzaam alternatief voor een doodskist en heeft als bijkomend voordeel dat hennep 100% biologisch afbreekbaar is en lokaal wordt geproduceerd. In tegenstelling tot andere culturen wordt een wade bij ons niet meer gebruikt. Het project Eenvoudig Ingewikkeld herintroduceert een afscheidsritueel waarbij de wade mee vormgegeven kan worden door (herinneringen van) de nabestaanden.

Renée Strikkeling

Renée Strikkeling - KrisKras

KrisKras is een tapijt gemaakt uit het restmateriaal van stof. Met de zijkanten van een stofrol draait Renée Strikkeling eerst koorden, om die vervolgens te vervlechten tot een tapijt. Deze techniek, ply-split of splitvlechten genaamd, is een eeuwenoud gebruik uit West-India. Het gebruik van restmateriaal en de manier van vlechten zorgt ervoor dat ieder tapijt uniek is. Duurzaamheid staat hierbij centraal. Maar daarnaast zet KrisKras ook aan om materialen die oorspronkelijk als afval werden gezien te herinterpreteren.

Subscribe to the newsletter