Skip to main content
bkrk

Les Monseigneurs sleept BKRK-award Textiel in de wacht

LES MONSEIGNEURS GROTE WINNAARS

Ontwerpersduo Victor Verhelst en Thomas Renwart van ontwerpstudio ‘Les Monseigneurs’ is de winnaar van de vijfde BKRK-prijs. Met de focus van de prijs op textiel, wisten de ontwerpers de vakjury te overtuigen met hun door de natuur geïnspireerde wandtapijten.

Les Monseigneurs is een circulair ontwerpbureau dat in hun wandtapijten en doeken de restgarens en overstock van bedrijven en textielwerkplaatsen verwerkt. Juist dat ecologische aspect, gecombineerd met de zoektocht van Les Monseigneurs naar de juiste markt voor hun producten en hun jeugdige enthousiasme maakt volgens de jury van dit ondernemend duo de winnaar.

55 vakmensen dienden hun dossiers dit jaar in bij de jury. Duurzaamheid, creativiteit en innovatie stonden centraal. Dat is ook de reden waarom er niet enkel producten, maar ook diensten, projecten of onderzoeken ingediend konden worden.

Met de focus op textiel werd ontwerper Tim van Steenbergen, vakcurator van de Textiel expo in het Openluchtmuseum, gevraagd om de jury te leiden samen met Ilse Dedeken, zaakvoerder van het linnenbedrijf Verilin. Het tweetal werd aangevuld met nog twee juryleden, Ruth Goossens, hoofdredactrice van Knack Weekend, en Pascal Cools, managing director bij Flanders DC.

Van de 55 aanmeldingen werden de tien sterkste kandidaat geselecteerd voor een meet & greet met de juryleden in het Kasteel van Bokrijk, bij VAKlab. Daar kregen zij de kans het advies van de jury te implementeren en hun inzendingen te finetunen op het gebied van prijsstelling, productieproces en gebruiksvriendelijkheid. Vervolgens werden drie finalisten gekozen en kon het publiek online van juli tot september helpen bij het kiezen van de winnaar.

De merken ’Pour’ van Julie van den Boorn en ‘Woven Memories’ van Salvatore Caltabellotta plaatsten ook als finalisten. Pour is eveneens een circulair mark dat zijn proces start met waardevolle herwonnen grondstoffen die op een maatschappelijk verantwoorde manier worden geproduceerd, terwijl ‘Woven Memories’ een onderzoek is naar het positieve psychologische effect van repetitieve handelingen zoals weven op de gemoedstoestand. Dit onderzoek is gebaseerd op het feit dat Turkse tapijtweefsters uit Istanbul de gelukkigste mensen op aarde zijn. Hierbij wordt weven toegepast in het maken van dagelijkse voorwerpen zoals banken of stoelen.

Subscribe to the newsletter