Skip to main content
Johan van den berg en William Zanzen

William Zanzen en Johan van den Berg - WOLL.

Wol als product én als beweging

Met WOLL.studio herdenken William Zanzen en Johan van den Berg het gebruik van wol niet alleen als materiaal, maar ook als systeem. Geen afgewerkt object, maar een ruimte-interventie: rauwe wol, opgespannen met haken tussen kabels en elastieken. Het resultaat is een open systeem. Zachte architectuur die oproept tot hergebruik, vertraging en systeemverandering.

WOLL ontstond uit een gedeelde fascinatie voor lokale wol en de onderbenutte waarde ervan. “William werkt in het familiebedrijf Woolconcept, en kent de grondstof van binnenuit,” vertelt Johan. “Ik zocht naar een radicaal eenvoudige vorm die tegelijk visueel krachtig én structureel toepasbaar is. In rauwe wol vonden we een materiaal dat spreekt, zonder dat het bewerkt moet worden.” 

Waarin zit de kracht van jullie WOLL-project?

William: De kracht zit in de eenvoud. WOLL toont hoe je met minimale middelen en lokale grondstof - in ons geval  wol -  iets structureels, visueels én herbruikbaar kan maken. Geen verborgen technieken of 'af' ontwerp: alles is zichtbaar, leesbaar en open. We vertrekken niet van een klassieke vorm, maar van een materiaal in zijn meest ruwe staat.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

William: Vanuit onze achtergrond in ontwerp en wol - van het scheren tot verwerking - wilden we iets doen met de wol uit lokale begrazingsprojecten. In plaats van het materiaal te verfijnen, hebben we het net ruw gehouden. De inspiratie kwam uit noodzaak: hoe maak je iets met zo weinig mogelijk middelen, zonder waarde te verliezen? 

Waarom past jullie deelname aan BKRK-award in dat verhaal?

Johan: Omdat VAKlab staat voor de herwaardering van materialen en technieken. Niet nostalgisch maar toekomstgericht. Het is een plek waar denken en maken samenkomen - precies wat WOLL doet.

Wat is jullie grootste uitdaging?

Johan: De uitdaging is om rauw materiaal structureel toe te passen zonder klassieke technieken of producten. We blijven zoeken naar de balans tussen eenvoud en stevigheid - en naar manieren om het systeem op te schalen zonder de ziel ervan te verliezen. 

Hoe kan de BKRK-award jullie helpen om die uitdagingen te tackelen?

William: We hopen dat de award een hefboom kan zijn om verder te bouwen aan WOLL – niet als product, maar als beweging. We zoeken een platform om te tonen dat dingen anders kunnen. Reflectie, uitwisseling, en het vinden van partners en gelijkgestemden die het systeem willen verder brengen. WOLL is ondernemerschap als systeemdenken: hoe kunnen we waarde creëren voor mens, plaats en materiaal tegelijk? Het traject is voor ons geen eindpunt, maar een begin. 

Waarom vinden jullie wol zo een interessante grondstof?

William: Wol is lokaal, natuurlijk en hernieuwbaar - maar ook onderschat. Zacht maar sterk, ruw maar warm. En vooral: het komt letterlijk uit het landschap, uit begrazingsprojecten vlak bij huis. Die nabijheid maakt het materiaal extra krachtig.

 

“WOLL is geen product, maar een beweging – een systeem van zachtheid.”

 

Wie zijn William Zanzen & Johan van den Berg?

Leeftijd: William is 31, Johan is 55

Opleiding:
William: Marketing
Johan: Architectuur en stedenbouw

Actief als:
William runt samen met zijn broer Jérémy Woolconcept, een familiebedrijf rond wolverwerking.
Johan werkt als stedenbouwkundige en ruimtelijk denker onder de naam Urbanissimo.

Wat ons boeit in creëren en maken: Dingen tonen die nog niet bestaan, maar wel aanvoelen als nodig. Denken met je handen en je materiaal leren kennen door ermee te werken.


We zijn op ons creatiefst ’s ochtends vroeg of na een goed gesprek dat onverwacht iets losmaakt.

Als vakmannen zijn we nieuwsgierig, onderzoekend en samenwerkend. We houden van open systemen die zich blijven ontwikkelen.

Onze stijl in 3 woorden: Radicaal eenvoudig – systeemgericht – zacht

Wat we hopen teweeg te brengen: Verbinding, vertraging, verwondering. Dat mensen zich afvragen: “Kan het echt zo simpel zijn?”

Waar we van dromen: WOLL verder ontwikkelen als open systeem dat elders toegepast kan worden. Geen merk, maar een beweging.

 

Subscribe to the newsletter