Skip to main content
Cas Reynders

Cas Reynders - (on)Roerend

Meubels uit baksteen en houtrestanten

Met (On)roerend vertaalt Cas Reynders elementen uit het straatbeeld naar meubels. Hij onderzoekt hoe reststromen uit de bouwsector kunnen worden ingezet in een circulair en cultureel geladen ontwerp. Daarbij bevraagt hij de statische reputatie van baksteen door het materiaal te integreren in hedendaags meubilair.

 “Ik werd getriggerd door het Vlaamse straatbeeld,” vertelt Cas. “Baksteen is alomtegenwoordig, maar tegelijk banaal geworden. Wat als ik die typische bouwstenen zou gebruiken om iets nieuws te maken, iets mobiel, iets dat tegelijk praktisch en betekenisvol is? Vanuit die gedachte ontstond (On)roerend.”

Wat houdt je project precies in?
(On)roerend is een herinterpretatie van de baksteencultuur in Vlaanderen. Architecturale elementen uit het straatbeeld vertaal ik naar mobiele, functionele meubels. Zo onderzoek ik hoe materialen zoals baksteen en hout - vaak als structureel en onbeweeglijk gezien - toch flexibel kunnen inspelen op onze leefomgeving.

Wat wil je met (On)roerend bereiken?
Het project verbindt vakmanschap, duurzaamheid en erfgoed. Ik werk met traditionele technieken zoals metselwerk en houtbewerking, en gebruik restmaterialen die normaal verloren gaan. Het resultaat is een ontwerp dat zowel duurzaam als verhalend is. Door baksteen te integreren in een meubel-context ontstaat een frisse blik op een eeuwenoud materiaal.

Hoe kwam je op het idee?
Het idee kwam voort uit observaties van de omgeving. Baksteen is een basismateriaal in onze architectuur, maar wordt zelden bevraagd. Ik wilde die archetypische steen, gemaakt uit een oergrondstof,  letterlijk dichterbij brengen: van de gevel naar het interieur.

Waarom neem je deel aan de BKRK-award?
Bokrijk en de BKRK-award zijn voor mij een omgeving waar vakmanschap leeft. Ik hoop er mijn werk te verdiepen en het vakinhoudelijk sterker te maken, in contact met andere makers, experten en erfgoed. De award ondersteunt ontwerpers en vakmensen in het opnieuw relevant maken van traditionele materialen en technieken – een waardevolle missie in een steeds artificiëler wordende wereld.

Wat is de grootste uitdaging in je project?
Baksteen is zwaar en moeilijk te verwerken tot een mobiel meubel. Stabiliteit en gewicht zijn technische uitdagingen. Daarnaast is er de complexiteit van werken met reststromen, elk met andere eigenschappen.

Wat verwacht je van het traject?

Ondersteuning om het ontwerp naar een hoger niveau te tillen met input van experten en feedback over materiaalgebruik en vakmanschap. De erkenning, het platform en de zichtbaarheid die de award biedt, kunnen bijdragen aan een bredere dialoog over het project – en deuren openen naar samenwerking, productie of presentatie.

 

“Er zit veel schoonheid en geschiedenis in de baksteen en haar constructies.”

 

Wie is Cas Reynders?

Leeftijd: 24 jaar

Opleiding: Productdesign aan LUCA School of Arts Genk

Actief als zelfstandig ontwerper

Wat me boeit in creëren en maken is de mogelijkheid om iets voort te brengen dat groter is dan jezelf. Ontwerpen is voor mij een stille zoektocht naar betekenis en onsterfelijkheid.

Ik ben op mijn creatiefst tijdens het lezen of observeren. Ik vind schoonheid in het alledaagse. Mijn projecten vertrekken van een conceptuele en filosofische basis, niet vanuit het visuele.

Als ontwerper/vakman hecht ik grote waarde aan materialiteit, traditionele vakmanschappen en cultureel erfgoed. Ik word gedreven door nieuwsgierigheid naar vergeten archetypen.

Mijn stijl in 3 woorden: Warm – eerlijk – authentiek

Wat ik hoop teweeg te brengen: Een gevoel van heimwee en verbondenheid met onze materiële cultuur.

Waar ik van droom: Vrijheid om autonoom te kunnen werken, met ruimte voor experiment en zingeving.

 

Subscribe to the newsletter