Skip to main content
Orville

Orville: HOUTKRULPERSVORMEN

Reststromen van zaagmeel en houtkrullen transformeren tot hoogwaardige gebruiksvoorwerpe

An Pirlot en Vincent Ramaekers vormen samen ingenieursbureau Orville.
Ze noemen zichzelf ideeënontwikkelaars die met hun hoofd, hart en handen werken. In hun project vormen ze houtafval om tot hoogwaardige gebruiksvoorwerpen.

Het restafval van houtverwerking, zoals schavelingen en zaagmeel, willen we met behulp van mallen en een biodegradeerbaar bindmiddel samenpersen tot 3D- producten. Zo creëren we hoogwaardige nieuwe gebruiksvoorwerpen met een minimale impact op het milieu. Door verschillende houtsoorten te mengen, ontstaan er bijzondere kleureffecten. Elk stuk is uniek.”

Wat maakt jullie project bijzonder? 

Vincent: “Bomen hebben grillige ronde vormen maar de industrie werkt graag met gestandaardiseerde materialen. Dit zorgt voor veel afval. Onze benadering biedt niet alleen een creatieve oplossing voor het hergebruik van houtafval, maar opent ook nieuwe mogelijkheden voor het maken van functionele en mooie objecten. Zo kunnen we meer materiaal uit een boom halen en met minder afval eindigen.”

An: “Door reststromen van traditionele houtbewerking te combineren met innovatieve persmethoden uit de kunststofwereld, brengen we verschillende werelden samen. Die kruisbestuiving tussen traditie en innovatie, vakmanschap en technologie, maar ook tussen verschillende disciplines vinden we zelf heel boeiend.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

An: “De liefde voor hout kreeg ik van thuis uit mee. Mijn familie is al meer dan vier generaties actief in hout. Mijn overgrootvader maakte houten karrewielen en richtte een boomzagerij op die later in handen kwam van mijn vader. Nadat het bedrijf in 2002 afbrandde, vervelde de onderneming tot een houten kistenmakerij. Vandaag staat mijn zus aan het roer en worden er voornamelijk bier- en wijnkisten gemaakt. Hout zit dus in de genen, zaagmeel in het bloed.” 

Vincent: “De kistenmakerij produceert veel zuiver houtafval en we zijn gaan nadenken over hoe we daarmee andere dingen kunnen maken. We deden ook al ervaring op met het persen van 3D-producten.”

Welke toepassingsmogelijkheden zijn er? 

An: “Er zijn er veel: van grote bloempotten voor boomteelt tot decoratieve interieurobjecten. Elk product belichaamt niet alleen de principes van hergebruik en upcycling, maar illustreert ook de duurzame verbondenheid tussen mens en natuur. Bijvoorbeeld, door afval van de ene boom te gebruiken om een nieuwe boom te laten groeien, versterken we de kringloop van natuurlijke hulpbronnen.”

Waarom doen jullie mee aan de BKRK-award? 

Vincent: “We dachten: waarom niet? We werken graag en veel met hout. De BKRK-award kan veel deuren openen en we kunnen ons netwerk uitbreiden met interessante vakmensen die even gedreven zijn als ons. De beste ideeën ontstaan altijd uit kruisbestuiving. 

 

Wie zijn An Pirlot en Vincent Ramaekers? 

Leeftijd: An: 33 - Vincent: 32

Opleiding: An: burgerlijk ingenieur ‘software architecture’ gevolgd door een omscholing naar mechanica via de richting ontwerp- en productietechnologie - Vincent: burgerlijk ingenieur mechanica

Actief als: Design Engineers. Wij slaan de brug tussen vormgeving en productie. 

Wat me boeit in creëren en maken: Door dingen te maken, hebben we invloed op de wereld rondom ons en ons eigen leven.

Ik ben op mijn creatiefst: An: Als ik goed geslapen heb. Inspiratie komt meestal plots. Daarna moet ik mijn idee snel opschrijven en delen met Vincent. - Vincent: Eigenlijk overal en altijd. Samen brainstormen zorgt voor veel nieuwe ideeën die we daarna elk apart uitkristalliseren.

Als ontwerper/vakman: starten we steevast vanuit een goede probleemanalyse en beginnen dan iteratief te testen en werken toe naar een functionele oplossing. 

Onze stijl in 3 woorden: Iteratief, analytisch en functioneel.

 

“Onze missie is het ontwerpen en lokaal produceren van producten die je blijft gebruiken en waarde toevoegen aan je leven.” Orville

Subscribe to the newsletter