Practical information
Op zondag 13 april kan je tijdens een brouwmoment onze bierspecialisten aan het werk zien in museumbrouwerij het Paenhuys. Je komt meer te weten over de brouwgeschiedenis én het brouwproces.
In het Paenhuys staat het historisch brouwproces met een gerestaureerde historische brouwinstallatie in combinatie met een hedendaagse koel-, gist- en bewaarinstallatie centraal. Dankzij deze brouwinstallatie proeven bezoekers ook hoe bier eeuwen geleden smaakte.
Er is leven in museumbrouwerij het Paenhuys! Met BKRK Bier brouwt Bokrijk op historische wijze. De Bokrijkse brouwmeesters laten zich telkens inspireren door verschillende recepturen uit het verleden.
Gedurende de hele dag volg je op de voet hoe de leden van Gilde Demerdal en studenten Microbouwer-craftbrewer een hedendaagse interpretatie doen van een historisch bierrecept met gebruik van originele materialen in originele ketels. Ze brouwen 20 hectoliter haverbier met 450 kg granen. Dit brouwsel wordt met de lokale mouten en granen van Hof Van Dormael uit Tildonk, Haacht gebrouwen. Deze landbouwer teelt en mout zijn eigen gersten en tarwe. De mouten en granen worden gemalen of geschroot in de Dorpsmolen in Stevoort. Deze authentieke molen leent zich perfect voor ons brouwproces.
Haver is al duizenden jaren een belangrijke voedingsbron voor de mens. Ook in het vakmanschap van het bierbrouwen heeft haver een lange traditie.
Oude biersoorten uit de late Middeleeuwen en de Renaissance kenmerkten zich bijvoorbeeld door grote hoeveelheden haver. In de Middeleeuwen werd het graan vooral vaak gebruikt om bier te brouwen in regio’s waar gerst niet goed groeide. Deze haverbieren werden bovendien als voedzamer beschouwd dan hun gerst-gebaseerde tegenhangers en werden daarom vaak door arbeiders en boeren gedronken om hun energieniveau op peil te houden.
Vanaf de 18 eeuw neemt de hoeveelheid haver steeds af en verdwijnt het in de brouwerij. Enkel in witbieren (Hoegaarden-Leuven) blijft met nog een kleine hoeveelheid haver gebruiken.
Ontdek hier het verloop van de dag.
Daarnaast proef je van een Liers bier: Caves. De ingrediënten die in deze stad worden gebruikt voor de vervaardiging van een gemengd bier genaamd Caves, zijn gekiemde en matig geëeste gerst, tarwe en haver gemengd in de verhoudingen van 6 delen gerst, 1 deel tarwe en 2 delen haver. Veel brouwerijen brouwden een sterk bier van 6 %, een middelbier van 3-5 % en een dun bier van minder dan 2 %. Vóór de fermentatie wordt een vrij hoog aandeel gist gemengd, waardoor het snel fermenteert in de zomer (na 3 tot 4 dagen) en in de winter na 8 tot 10 dagen drinkbaar is. De bieren waren vaak niet eens volledig uitgegist voor ze de brouwerij verlieten. Het resultaat was een houdbaar amberkleurig bier (tot 9 maanden). Een sterk bier (6 %) met veel hop en zou eerder zoet gesmaakt hebben.
In het Paenhuys uit Diepenbeek, gelegen in het Openluchtmuseum, wordt er uitsluitend experimenteel gebrouwen. Deze brouwsels worden niet gebotteld en bijgevolg ook niet verkocht. Je kan proeven naargelang de beschikbaarheid tijdens je museumbezoek.
Praktisch
Datum en tijd: 13 april van 10 u. tot 18 u.
Locatie: 20. Paenhuys Diepenbeek
Tickets: Je betaalt de toegangsprijs voor het Openluchtmuseum, de Historische brouwdag zit hierin inbegrepen. Tickets zijn online verkrijgbaar. Bokrijkabonnees hebben gratis toegang.
Toegankelijkheid: de paden in het Openluchtmuseum zijn verhard waardoor rolstoelen en andere rolwagens doorheen het hele museum kunnen rijden. Let echter wel: het weer kan op sommige locaties invloed hebben, waardoor de route als moeilijker toegankelijk kan worden ervaren. Een beperkt aantal rolstoelen wordt gratis ter beschikking gesteld aan het Infocenter. Gelieve deze tijdig te reserveren via 011 26 53 15. Alle sanitaire blokken zijn toegankelijk en beschikken over een aangepast toilet voor personen met een beperking. Op de parkings zijn voorbehouden plaatsen voorzien voor personen met een beperking.
Leer meer over bier brouwen uit de oude tijd in het Paenhuys uit Diepenbeek en ontdek enkele leuke weetjes.