Skip to main content
cyclamen

Cyclamen in bloei

Cyclamen hederifolium

Paars paradijs

Ga je in de nazomer op verkenning in het Arboretum? Dan stoot je tijdens je wandeling ongetwijfeld op prachtige zachtpaarse bloemenzeeën. Zo mooi dat je niet anders kan dan je fototoestel of smartphone bovenhalen. 

Wat zijn het?

Deze prachtige paarse bloemenzeeën bestaan uit Cyclamen hederifolium ofwel de Napolitaanse Cyclamen. Een soort die in tegenstelling tot de bekende kamerplant Cyclamen wel winterhard is en het goed doet in ons klimaat. Je herkent ze aan de kleine bloemetjes met teruggeslagen kroonblaadjes en hun buigzame lange stelen. Ze ogen heel sierlijk maar ook delicaat. Het blad is omgekeerd hartvormig en blijft in de winter aan de plant. De soortnaam hederifolium verklapt al dat er een sterke gelijkenis is met de bladeren van Hedera (klimop).

Waar vind je ze?

In de natuur groeien ze voornamelijk in bossen en bergachtige streken in het noorden van het Middellandse Zeegebied. Daardoor zijn Cyclamen hederifolium gewend aan extreme zomerdroogte, hetgeen zich vertaalt in een zomerrust met hergroei en -bloei in de herfst.

Ze houden niet van de volle zon, wél van een frisse en droge bodem. In ons Arboretum vind je ze dan ook vooral op schaduwrijke plekken onder het bladerdak van grote bomen. Soms wel duizenden bijeen. Direct na de bloei verschijnen de donkergroene of zelfs zilveren bladeren met de raarste patronen en afwijkende groeivormen. Stuk voor stuk wonderlijk.

Cyclamen-collectie

De sterkste en meest courante Cyclamen soorten voor onze tuinen zijn Cyclamen hederifolium en Cyclamen coum, die in de winter bloeit. Daarnaast zijn er in on Arboretum nog vele andere soorten met ronkende namen zoals Cyclamen purpurascens, cilicium, libanoticum, cyprium, balearicum… ze hebben allemaal een iets andere bloeiperiode waardoor er bij ons altijd wel ergens een Cyclamen soort in bloei staat vanaf half augustus tot mei!

Wij staan ieder jaar weer versteld van de kleurenpracht van deze fragiele bodembedekkers en de subtiele verschillen in bloemvorm tussen de verschillende soorten. Jij binnenkort ook?

Subscribe to the newsletter