Skip to main content
draailierbouw

Draailierbouw

CEMPER en draailierbouwer documenteren muzikaal vakmanschap

draailier1

CEMPER speelde in op een vraag die instrumentenbouwer Marc Reymen eerder stelde. Hij was al langer op zoek naar manieren om het bouwproces van een draailier te documenteren in functie van het doorgeven van zijn ambacht. Dit project biedt de mogelijkheid om hem in dat documentatieproces te begeleiden.

draailier2

Draailierbouw stap voor stap gedocumenteerd

Resonant (nu CEMPER) leerde Marc voor het eerst kennen in 2018, in aanloop naar zijn succesvolle aanvraag voor een beurs voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject van de Vlaamse overheid. Zijn aanstekelijk enthousiasme om de draailierbouw levendig te houden en door te geven aan de komende generaties, vormt de basis van de samenwerking met CEMPER. Marc bouwde zijn vakkennis voor het maken van een draailier op aan de hand van opleidingen viool- en luitbouw in het binnenland, een opleiding draailierbouw en houtsculptuur in het buitenland, en door tekeningen van bestaande instrumenten in musea te bestuderen. Marc zet museumplannen op in bouwplannen om op basis daarvan kwalitatieve instrumenten te vervaardigen, die hij vervolgens correct afstelt. Daarnaast herstelt en onderhoudt hij draailieren. Als draailierbouwer heeft hij kennis over de nodige materialen en gereedschappen. Marc weet welk materiaal nodig is en hoe hiermee te werken, maar ook waar hij de juiste materialen kan vinden door zijn jarenlange ervaring. Het ontwikkelen van zijn eigen hulpmiddelen en tools maakt deel uit van het bouwproces.

draailierbouw

Erfgoedfunctie borgen

Die kennis en kunde wil Marc niet verloren laten gaan. Daarbij wil hij vooral de leercurve voor toekomstige bouwers vereenvoudigen. Daarom zet CEMPER bij Focus Vakmanschap in op de erfgoedfunctie ‘borgen’. Tijdens het documentatietraject maakt de organisatie instructiefilmpjes waarin Marc stap voor stap uitlegt hoe je een luitvormige Franse draailier bouwt. Er is zoveel afzonderlijke kennis op vlak van draailierbouw en onderhoud, maar te weinig uitwisseling en daar is nood aan. Daarom ging CEMPER tijdens het activatieluik van het project op zoek naar manieren om onderlinge kennisdeling tussen draailierbouwers en draailierspelers te stimuleren.

Titel: Focus Vakmanschap: draailierbouw
Looptijd: 2022-2023
debora@cemper.be

Vakmanschappen

Subscribe to the newsletter