Skip to main content
Brouwtools

Historische bier brouwen: de leerling

Leerling Maarten aan het woord.

Maarten Houbregs is leerling van Stefaan Huybrechts in het meester-leerlingtraject rond ambachtelijk bier brouwen. En dat brouwen staat ver af van de dagdagelijkse bezigheid van Maarten als ambtenaar bij Stad Genk met een opleiding in interieurvormgeving. Zijn passie voor het brouwproces en wil om de kennis op te doen stammen uit een interesse in bier en de uitdaging die het brouwproces met zich meebrengt. Sinds 2015 zet hij die interesse om in daden en bouwde hij zijn eigen brouwinstallatie, waar hij samen met collega’s en vrienden aan de slag kon. Dit vormde de basis voor zijn latere instap in de vakmanschapsbeurzen.

Internationale expertise naar Vlaanderen halen

Als buurtbewoner van Bokrijk kwam Maarten in contact met meesterbrouwer Stefaan tijdens één van de brouwdagen in museumbrouwerij Het Paenhuys. Die ontmoeting vormde het startpunt van de gedeelde passie voor het vakmanschap van het historisch bierbrouwen. Samen zijn ze onder andere naar Duitsland getrokken om de technieken toe te passen in dorpsbrouwerijen in de deelstaat Thüringen. Walter Simon, organisator van de brouwmomenten in Duitsland, werd later partner tijdens het meester-leerlingtraject. Zo konden Stefaan en Maarten internationale expertise rond het vakmanschap Vlaanderen binnenhalen om het tekort aan kennis rond de historische technieken opnieuw aan te vullen.

Belang van onderzoek naar bedreigde kennis

We peilden bij Maarten naar het belang van de kennisoverdracht van het immaterieel cultureel erfgoed van vakmanschap: “Het opmaken van het aanvraagdossier en de gesprekken met erfgoedorganisaties hebben mijn blik verruimd en mij bewust gemaakt van het belang van het borgen van dit vakmanschap.” Dat besef zette Maarten aan tot nadenken over hoe zijn zelf zijn opgedane kennis over historisch bier brouwen kan doorgeven. Hiermee ging hij dan ook aan de slag tijdens het beurstraject. De persoonlijke ambitie van Maarten ligt niet bij het ondernemerschap, maar wel bij het bezig zijn met het vakmanschap, meer bepaald met het in leven te houden en het uit te dragen. Zo wil hij werk maken van het beter ontsluiten van bestaande kennis over historisch brouwen voor andere vakmensen of brouwers en kennis die dreigt verloren te gaan opnieuw op te rakelen. Maarten kiest resoluut voor de methode van onderzoek en de overdracht ervan. “Het beurstraject is nog maar net achter de rug en het vervolgtraject moet nog wat meer vorm en richting krijgen, maar er wordt zeker werk van gemaakt. De voorbereidingen lopen." concludeert een gedreven Maarten.

 

Schrijf je in!

Geprikkeld? Alle info over de beurzen en inschrijven kan via Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Subscribe to the newsletter