
Meubelcollectie uit reststromen van Belgische blauwe hardsteen
In 'Fragmentted' herwaardeert Onas Uytdewilligen restmateriaal van Belgische blauwe hardsteen. Niet als toevallig overschot, maar als drager van tijd, gebruik en identiteit. Door gefragmenteerde steenpartijen te transformeren tot meubels en objecten, maakt Onas een krachtig pleidooi voor traagheid, verbondenheid en hergebruik.
“De fascinatie voor blauwe hardsteen begon met wandelingen door Antwerpen,” vertelt Onas. “Overal zie je de steen: in trappen, gevels, dorpels – vaak onopgemerkt, maar altijd aanwezig. Toen ik ontdekte hoe snel deze eeuwenoude grondstof verdwijnt, dacht ik: ik wil de reststukken redden. Ze verdienen meer dan vergetelheid. Ze verdienen een verhaal, een nieuwe functie, een plek in ons dagelijks leven.”
Hoe wil je blauwe hardsteen uit de vergetelheid redden?
Ik werk met een grondstof die zo alomtegenwoordig is dat we ze bijna niet meer zien. Blauwe hardsteen is cultureel erfgoed. Mijn project geeft waarde aan de stukken die overblijven na ontginning, bewerking of gebruik. Door ze samen te brengen in meubels, toon ik hoe materiaal ook drager van herinnering kan zijn.
Wat bedoel je precies met het materiaal als drager van herinneringen?
Blauwe hardsteen is meer dan een grondstof. Ze is een stille getuige van honderden jaren menselijke activiteit. Trappen waar duizenden voeten overheen zijn gegaan. Een slijtspoor als geheugen. De tijd die in die steen opgeslagen zit, maakt voor mij deel uit van het ontwerp.
Waarom schreef je je in voor de BKRK-award?
Ik zie de BKRK-award als een plek waar vakmanschap en ontwerp samenkomen. Het thema ‘grondstoffen’ raakt me persoonlijk. Blauwe steen maakt deel uit van ons Belgisch DNA en wordt massaal ontgonnen aan een tempo waardoor de voorraad binnen 150 jaar uitgeput kan zijn. Ik wil dat zichtbaar maken. Ik wil tonen welke waarde reststromen hebben, ook in hun gefragmenteerde of ‘afval’ vorm.
Welke uitdagingen brengen het werken met blauwe hardsteen met zich mee?
Het materiaal is zwaar, hard, niet vervormbaar. Anders dan metaal, dat je kan lassen of buigen, vraagt steen een heel andere benadering. Elk fragment is uniek in vorm en formaat, wat het uitdagend maakt om tot een coherent ontwerp te komen. Daarnaast zoek ik manieren om samen te werken met steenkappers en sloopbedrijven om toegang te krijgen tot kwaliteitsvol restmateriaal.
Wat is voor jou het succes van het BKRK-traject?
Voor mij zit het succes van de BKRK-award – en bij uitbreiding VAKlab – in de zichtbaarheid die je krijgt als ontwerper en vakman. En in de begeleiding die je helpt om je ontwerpen en vakmanschap te professionaliseren.
“Elk stuk blauwe steen draagt sporen van ons collectieve geheugen.”
Wie is Onas Uytdewilligen?
Leeftijd: 22 jaar
Opleiding: Master Productdesign aan LUCA School of Arts, campus C-mine
Actief als ontwerper en student, met focus op steen- en metaalbewerking
Wat me boeit in creëren en maken: Het proces zelf. Hoe materiaal weerstand biedt en tegelijk richting geeft. Voor mij zijn ontwerpen en maken onlosmakelijk verbonden.
Ik ben op mijn creatiefst in mijn atelier, wanneer ik vrij kan experimenteren zonder druk of oordeel.
Als vakman werk ik intuïtief en sculpturaal. Ik laat me leiden door het materiaal en de tools die beschikbaar zijn.
Mijn stijl in 3 woorden: Intuïtief – contrast – sculpturaal
Wat ik hoop teweeg te brengen: Respect en waardering voor restmateriaal. Ik wil mensen verbinden met de geschiedenis van een grondstof.
Waar ik van droom: Een praktijk waarin ik restmateriaal op grotere schaal kan verwerken, zonder het ambachtelijke karakter te verliezen.