Skip to main content
Textiel Bokrijk

De bokrijkmedewerkers

Bokrijk wil een museum zijn dat verhalen over mensen vertelt, eerder dan een teletijdmachine of een blik op een verstild verleden.

De bokrijkmedewerkers

Hoe de medewerkers op het terrein gekleed zijn, draagt visueel bij aan dat verhaal. Bij de ontwikkeling van de kledijcollectie-Bokrijk door Tim Van Steenbergen ging veel aandacht naar de verschillende groepen medewerkers die op het terrein actief zijn in Bokrijk.

Gaande van parkeerwachters en speeltuintoezichters, kassa- en baliepersoneel, gastheren en -vrouwen in het Openluchtmuseum (zowel in het landelijk als in het stedelijk museumdeel), ambachtslui, gidsen en ateliereducatoren. Iedere groep heeft binnen het geheel zijn eigen, herkenbare accenten: een praktische broek, een hippe parka met een digitale print, een sweater met een logo in zeefdruk. Op die manier is een compleet nieuwe identiteit gecreƫerd: de Bokrijk-identiteit waarbij nieuwe en historische elementen naadloos in elkaar overvloeien.

Frieda Sorber, oud-conservator Modemuseum Antwerpen, nam de mannelijke en vrouwelijke Living History-acteurs grondig onder de loep met als doel de historiserende kledij binnen de Living History zo nauwkeurig mogelijk aan te laten sluiten bij de historische realiteit. Via onderzoek en de kennis van Frieda Sorber werd de vrouwelijke kledij op punt gezet, voornamelijk bij de boerinnen. Er werd ook rekening gehouden met hun sociale positie. Afhankelijk daarvan dragen ze nu aangepaste jakjes. Daarentegen was de schooljuffrouw begin 20e eeuw een vrouw van de wereld, ze droeg een modieuzere mantel en ook dat werd doorgetrokken in het huidige silhouet.

Een overzicht van de kledijcollectie-Bokrijk door Tim Van Steenbergen vind je via deze link.

Subscribe to the newsletter