Skip to main content
Miguel Vanwetter

Miguel Vanwetter: B1.2 METER

Uit één balk een nieuw meubel halen

Hout is een taal waar Miguel graag naar luistert. Met precisie, respect en vakmanschap neemt hij beitel en Japanse zaag ter hand. Door geen kostbaar materiaal verloren te laten gaan, wil hij het verhaal van hergebruik zichtbaar maken in het eindproduct.  

“Mijn plan is om van een gerecupereerde gelamelleerde balk een bank te maken. Door middel van doordachte snedes haal ik een meubel uit één balk. De verschillende onderdelen herschik en bevestig ik met houten verbindingen. De originele balk is in het eindproduct herkenbaar. Dit idee wil ik nog versterken door zaagvlakken te bewerken, bijvoorbeeld door een verbrandingstechniek, waardoor een fascinerend spel van kleuren en texturen ontstaat.”

Wat maakt je project bijzonder? 

“Gelamelleerde balken vind je gemakkelijk op de tweedehandsmarkt. Ze kunnen, door de huidige wetgevingen, moeilijk hergebruikt worden als constructiemateriaal, maar als grondstof voor een meubel kunnen ze perfect dienen. Een bestaand product hergebruiken en een nieuwe, waardevolle invulling geven, geeft me het gevoel dat ik iets zinvols doe. Door de balk in zijn geheel te gebruiken en minimaal te bewerken, breng ik het verhaal van hergebruik tot bij de gebruiker. Het is zichtbaar in het eindresultaat. Er is geen materiaalverlies en ik laat geen enkel stuk onbenut.”

Welke uitdagingen of hindernissen moet je daarbij overwinnen?

“Er komt veel precisie bij kijken. Om dat te bereiken heb je de juiste partner nodig met de nodige machines én een zorgvuldige uitvoering. De typerende schuine zaagsnede is namelijk niet zomaar uit te voeren met een standaard machinepark. Ook voor het bewerken van de zaagvlakken moeten er nog testen gebeuren. Verbranden is één techniek maar er zijn nog talloze andere mogelijkheden die het geheel zouden kunnen versterken.”

Waar haalde je de inspiratie voor je project? 

“Tijdens mijn studies ingenieur-architectuur kreeg ik de opdracht om een site te bouwen met gerecupereerde materialen. Zo ontdekte ik het potentieel van gelamelleerde balken. Nu wil ik de mogelijkheden nog verder uitpuren door meer te gaan spelen met de balk zelf.” 

Wat trekt je aan in hout? 

“Hout is een materiaal dat dicht bij ons staat. We worden omringd door bomen. We kunnen elke dag hun schoonheid ervaren, het groene, de bladeren die bewegen, de rust die ze brengen. Het is een natuurlijk materiaal dat vanzelf, mits enige zorg, teruggroeit, wat het een zeer interessant product maakt. Daarnaast schenkt hout me een overvloed aan kansen om mijn creativiteit de vrije loop te laten.”

Waarom doe je mee aan de BKRK-award?

“Het is een ideale kans om als beginnende ontwerper in de kijker te komen. Daarnaast zijn de mensen die je omringen en begeleiden zeer interessant en ik hoop veel bij te leren. Een essentiële kwestie is ook: hoe kan ik wat voor mij zinvol aanvoelt, ook economisch zinvol maken?  Een gerecupereerd product op de markt brengen, is niet vanzelfsprekend. De meeste mensen zijn nog steeds wat terughoudend en kopen liever nieuwe dingen dan producten waar misschien al een hoekje af is. Ik kijk er ook naar uit om me onder te dompelen in nieuwe ervaringen en van gedachten te wisselen met vakmensen die met evenveel passie en gedrevenheid aan de slag gaan als ikzelf.”  

 

Wie is Miguel Vanwetter? 

Leeftijd: 23 jaar

Opleiding: Ik ben afgestudeerd als burgerlijk ingenieur architect en eind juli zal ik mijn studie meubelontwerp in Mechelen afronden.

Wat me boeit in creëren en maken: Het heft in eigen handen nemen om iets te bedenken dat nog niet bestaat. Of iets te maken dat beter is dan de dingen die je gewoon kan kopen. En plezier vinden in het oplossen van de hindernissen die je onderweg tegenkomt. 

Ik ben op mijn creatiefst: in de natuur met een schetsboekje bij de hand. Zeer aangenaam.

Als ontwerper/vakman: daag ik mezelf graag uit, waardoor ik steeds nieuwe technieken en tools ontdek.

Mijn stijl in 3 woorden: Technisch, contrastrijk en experimenteel.

 

“Ik wil de gebruiker uitnodigen een denkbeeldige puzzel te leggen.” Miguel Vanwetter

 

Subscribe to the newsletter