Skip to main content
De Repair shop - Bokrijk

Repair Shop Weekend

Event details

Wanneer

-

Locatie

Kustplein - Museumdeel Oost- en West-Vlaanderen

Prijs

Inbegrepen in je toegangsticket

Museumticket kopen?

Bestel je tickets hier

Kopen

Over het evenement

Vroeger kregen spullen wel vaker een tweede leven. Een gat in een sok werd gestopt, scherven weer aan elkaar gelijmd, ... Zo’n herstelcultuur was niet alleen duurzaam, maar vereiste ook het nodige vakmanschap. Daar kunnen we in onze wegwerpmaatschappij wat van leren.

Tijdens het Repair Shop Weekend kan je zelf een object meenemen, de repairders van één-programma De Repair Shop geven je tips en tricks om het zelf te herstellen. Vul ook zeker het formulier onderaan deze pagina in. Wie weet komt jouw vraag aan bod tijdens de presentaties van de zeven repairders. Ook Bokrijkse vaklui en andere experten tonen je de kneepjes van hun vak. Zelf aan de slag? Steek de handen uit de mouwen in onze ateliers.
 

Wie zijn de repairders?

Melissa - De Repair Shop

Melissa - Keramiek

Melissa studeerde conservatie en restauratie aan de Universiteit Antwerpen. Ze zit al dertien jaar in het vak, heeft haar eigen atelier en was ook zélf een tijdje docente conservatie-restauratie aan de UA. Ze heeft een grote passie voor oude spullen en kunst. De transformatie van een object, iets weer mooi maken en zien groeien, maakt haar nog steeds heel blij.

John - De Repair Shop

John - Lederbewerking

John zit al twintig jaar in het vak. Zijn passie voor leder kwam voort uit zijn liefde voor motors en oldtimers. Al doende leerde hij alles. Hij werkt met veel plezier aan meubels, tassen, kleding, motorzadels … John werkt veel en zegt zelden nee tegen een opdracht, het is namelijk wat hij het liefste doet. Van elke herstelling wil hij een uniek stuk maken.

Elke - De Repair Shop

Elke - Horlogerie en mechaniek

Als zestienjarige hielp Elke in het atelier van haar vader. Die was al jaren met antieke klokken en uurwerken bezig. Na haar studies deed ze twee jaar stage in haar vaders atelier om zich voor te bereiden op een examen uurwerkmaker. In 2003 startte ze als zelfstandig uurwerkmaker-restaurateur.

Julie - De Repair Shop

Julie - Stoffering

Julie woonde en werkte in China als communicatie-specialiste, en leerde daar haar Deense echtgenoot kennen. Ze kwam terug naar België en kreeg van haar schoonmoeder zes oude stoelen. Het herstellen van die stoelen vond ze zo leuk, dat ze een cursus volgde. Zo rolde ze van een nieuwe passie in een nieuwe job. Ze doet het nu al zeven jaar en wordt nog altijd even gelukkig van het herstelproces: de voortgang, iets beter en mooier maken.

Nathalie - De Repair Shop

Nathalie - Houtbewerking

Nathalie behaalde in 1998 haar diploma als meubelrestaurateur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, en startte meteen haar eigen zaak. ​Sinds 2003 geeft ze zelf ambachtelijke meubeltechnieken en hout- en meubelrestauratie en conservatie aan haar alma mater en sinds 2017 doceert ze ook ook materialenleer aan hoGent, in de afdeling instrumentenbouw. Ze koos haar vak omwille van de combinatie praktijk en atelierwerk, en de waaier aan ondersteunende wetenschappen en theoretische vakken, met haar persoonlijke favoriet: kunstgeschiedenis.

Wolfgang - De Repair Shop

Wolfgang - Audio en mechaniek

Wolfgang herstelt al vijftien jaar lang oude radio’s. Als kleine jongen was hij gefascineerd door elektronica en alles wat er mee te maken heeft. Toen hij voor het eerst een lampenradio zag, wilde hij weten hoe er uit een ‘lamp’ muziek kon komen. ​Zo'n vijftien jaar geleden werd hij lid van het Olens Radiomuseum en leerde daar de kneepjes van het vak. Zijn passie voor oude radio’s kwam helemaal tot leven. Dat met eenvoudige onderdelen en dankzij enkele natuurwetten, onzichtbare signalen hoorbaar worden, vindt Wolfgang nog steeds wonderlijk. Ook de combinatie van mechanica en elektronica in sommige oude radio’s is fantastisch. Zo goed zelfs, dat na tachtig jaar en de nodige zorg, deze toestellen nog steeds werken.

Bart - De Repair Shop

Bart - Schilderijen en beelden

Bart studeerde af als woondecorateur, maar verzeilde na zijn studies eerst vijf jaar bij Defensie, en werkte daarna vijftien jaar bij De Lijn. Maar de ambacht-microbe liet hem niet los en hij startte zijn eigen restauratiebedrijf. De laatste zeventien jaar is hij enkel nog met schilderkunst en restauraties bezig. In zijn eigen atelier restaureert hij schilderijen, beelden en lijsten. Hij is altijd aan het werk en vindt het mooi dat hij via zijn werk veel mensen leert kennen en vaak unieke dingen ontdekt.

Praktisch

Datum en tijd: zaterdag 6 & zondag 7 mei 2023 van 10 u. tot 18 u.
Locatie: Het Repair Shop Weekend vindt plaats op het Kustplein in museumdeel Oost- en West-Vlaanderen. Je wandelt ca. 10 minuten van de ingang van het museum tot aan de locatie. 
Tickets: Je betaalt de toegangsprijs voor het Openluchtmuseum, het Repair Shop Weekend zit hierin inbegrepen. Tickets zijn online verkrijgbaar. Bokrijkabonnees hebben gratis toegang tot het festival.

Stel je vraag aan de repairders

Adres

Weekendje Limburg?

Er een weekendje Limburg van maken? Alle toeristische info en overnachtingsmogelijkheden vind je terug via Visit Limburg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vragen? Bereid je bezoek voor!

De Openluchtspeeltuin is dagelijks gratis en vrij toegankelijk, van zonsopgang tot zonsondergang. 

Honden zijn aangelijnd altijd welkom in Bokrijk. Er is een hondenlosloopweide voorzien op het domein, rechts van het Infocenter. In het Openluchtmuseum zijn aangelijnde honden ook welkom, behalve op het dierenerf* van museumboerderij Het Duifhuis (nr.10), ‘De sixties’ en het peuter- en kleuterdorp in de speeltuin.  *Op deze locatie zijn andere dieren aanwezig, we willen de rust van deze dieren ten allen tijde bewaren en de situatie voor alle bezoekers en dieren veilig houden. 

Het Openluchtmuseum is geopend van 1 april 2023 tot en met 5 november 2023 van 10 u. tot 18 u. Gesloten op maandag, uitgezonderd de maandagen van de Belgische schoolvakanties en die op feestdagen vallen.

Tickets reserveren is niet verplicht maar wel altijd handig en goedkoper. 

Neen, er kan niet gereserveerd worden voor Fietsen door het Water.