Over het evenement
Vroeger kregen spullen wel vaker een tweede leven. Een gat in een sok werd gestopt, scherven weer aan elkaar gelijmd, ... Zo’n herstelcultuur was niet alleen duurzaam, maar vereiste ook het nodige vakmanschap. Daar kunnen we in onze wegwerpmaatschappij wat van leren.
Tijdens het Repair Shop Weekend kan je zelf een object meenemen, de repairders van één-programma De Repair Shop geven je tips en tricks om het zelf te herstellen. Vul ook zeker het formulier onderaan deze pagina in. Wie weet komt jouw vraag aan bod tijdens de presentaties van de zeven repairders. Ook Bokrijkse vaklui en andere experten tonen je de kneepjes van hun vak. Zelf aan de slag? Steek de handen uit de mouwen in onze ateliers.
Wie zijn de repairders?

Melissa - Keramiek
Melissa studeerde conservatie en restauratie aan de Universiteit Antwerpen. Ze zit al dertien jaar in het vak, heeft haar eigen atelier en was ook zélf een tijdje docente conservatie-restauratie aan de UA. Ze heeft een grote passie voor oude spullen en kunst. De transformatie van een object, iets weer mooi maken en zien groeien, maakt haar nog steeds heel blij.

John - Lederbewerking
John zit al twintig jaar in het vak. Zijn passie voor leder kwam voort uit zijn liefde voor motors en oldtimers. Al doende leerde hij alles. Hij werkt met veel plezier aan meubels, tassen, kleding, motorzadels … John werkt veel en zegt zelden nee tegen een opdracht, het is namelijk wat hij het liefste doet. Van elke herstelling wil hij een uniek stuk maken.

Elke - Horlogerie en mechaniek
Als zestienjarige hielp Elke in het atelier van haar vader. Die was al jaren met antieke klokken en uurwerken bezig. Na haar studies deed ze twee jaar stage in haar vaders atelier om zich voor te bereiden op een examen uurwerkmaker. In 2003 startte ze als zelfstandig uurwerkmaker-restaurateur.

Julie - Stoffering
Julie woonde en werkte in China als communicatie-specialiste, en leerde daar haar Deense echtgenoot kennen. Ze kwam terug naar België en kreeg van haar schoonmoeder zes oude stoelen. Het herstellen van die stoelen vond ze zo leuk, dat ze een cursus volgde. Zo rolde ze van een nieuwe passie in een nieuwe job. Ze doet het nu al zeven jaar en wordt nog altijd even gelukkig van het herstelproces: de voortgang, iets beter en mooier maken.

Nathalie - Houtbewerking
Nathalie behaalde in 1998 haar diploma als meubelrestaurateur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, en startte meteen haar eigen zaak. Sinds 2003 geeft ze zelf ambachtelijke meubeltechnieken en hout- en meubelrestauratie en conservatie aan haar alma mater en sinds 2017 doceert ze ook ook materialenleer aan hoGent, in de afdeling instrumentenbouw. Ze koos haar vak omwille van de combinatie praktijk en atelierwerk, en de waaier aan ondersteunende wetenschappen en theoretische vakken, met haar persoonlijke favoriet: kunstgeschiedenis.

Wolfgang - Audio en mechaniek
Wolfgang herstelt al vijftien jaar lang oude radio’s. Als kleine jongen was hij gefascineerd door elektronica en alles wat er mee te maken heeft. Toen hij voor het eerst een lampenradio zag, wilde hij weten hoe er uit een ‘lamp’ muziek kon komen. Zo'n vijftien jaar geleden werd hij lid van het Olens Radiomuseum en leerde daar de kneepjes van het vak. Zijn passie voor oude radio’s kwam helemaal tot leven. Dat met eenvoudige onderdelen en dankzij enkele natuurwetten, onzichtbare signalen hoorbaar worden, vindt Wolfgang nog steeds wonderlijk. Ook de combinatie van mechanica en elektronica in sommige oude radio’s is fantastisch. Zo goed zelfs, dat na tachtig jaar en de nodige zorg, deze toestellen nog steeds werken.

Bart - Schilderijen en beelden
Bart studeerde af als woondecorateur, maar verzeilde na zijn studies eerst vijf jaar bij Defensie, en werkte daarna vijftien jaar bij De Lijn. Maar de ambacht-microbe liet hem niet los en hij startte zijn eigen restauratiebedrijf. De laatste zeventien jaar is hij enkel nog met schilderkunst en restauraties bezig. In zijn eigen atelier restaureert hij schilderijen, beelden en lijsten. Hij is altijd aan het werk en vindt het mooi dat hij via zijn werk veel mensen leert kennen en vaak unieke dingen ontdekt.
Praktisch
Datum en tijd: zaterdag 6 & zondag 7 mei 2023 van 10 u. tot 18 u.
Locatie: Het Repair Shop Weekend vindt plaats op het Kustplein in museumdeel Oost- en West-Vlaanderen. Je wandelt ca. 10 minuten van de ingang van het museum tot aan de locatie.
Tickets: Je betaalt de toegangsprijs voor het Openluchtmuseum, het Repair Shop Weekend zit hierin inbegrepen. Tickets zijn online verkrijgbaar. Bokrijkabonnees hebben gratis toegang tot het festival.
Stel je vraag aan de repairders
Weekendje Limburg?
Er een weekendje Limburg van maken? Alle toeristische info en overnachtingsmogelijkheden vind je terug via Visit Limburg.