Object in de Kijker - Zonnemuts

Zonnemuts

Voor onze BKRK-expo Textiel haalden we een pareltje uit onze collectie uit het geklimatiseerde depot.

Lees meer

De zonnemuts met inventarisnummer B.1978.00242 werd in 1978 geschonken aan Bokrijk en is een van de pronkstukken uit onze textielcollectie.

De zonnemuts dateert van rond 1900 en werd gedragen om zich te beschermen tegen de zon. Deze mutsen waren erg in de mode op het platteland in Wallonië, maar ook rijkere badgasten droegen ze tijdens uitjes naar het strand.

De muts lijkt zonder de opsmuk van kleurrijke stoffen en satijnen linten eerder sober, de aandachtige kijker zal heel wat bijzonderheden in het ontwerp kunnen opmerken. Zo werd de muts bewust vervaardigd uit katoen, een stof die ademt. Ook de witte kleur werd waarschijnlijk bewust gekozen omdat die het zonlicht niet absorbeert. Zo garandeerde de zonnemuts een goede bescherming tegen de hitte tijdens het werken op het land.

De bol, het deel dat het hoofd bedekte, werd door een reeks van ribben verstevigd. Deze ribben waren gemaakt van riet en de stof werd er gefronst rond genaaid. Schouderlapjes beschermden de schouders en nek tegen de zon.

Om dit prachtstuk in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen, nam een restauratie-expert de muts onder handen om de sporen van gebruik en opslag te herstellen. Zo was de muts vergeeld, had ze verschillende vlekken en zat een van de lintjes gedeeltelijk los. Bovendien was het hoofddeksel door de jaren heen wat vervormd geraakt.

Met de kennis van nu weten we dat mutsen gemaakt uit natuurlijk materiaal vooral niet gereinigd mogen worden met al te agressieve stoffen, die de samenstelling van het textiel kunnen aantasten. Vlekken verwijderen door wrijving is ook uit den boze en zelfs het strijken van dergelijke collectiestukken kan desastreuze gevolgen hebben. We moeten onszelf dus voortdurend afvragen of een dergelijke reiniging of restauratie de toestand van het collectiestuk niet verergert.

Onze textielrestaurator ontdeed de muts vakkundig van stofdeeltjes. Om de muts de juiste vorm terug te geven, werd ze door een op maat gemaakte bol ondersteund tijdens de reiniging. De vlekken konden niet helemaal worden verwijderd, maar werden wel lichter door een behandeling met een speciale gel.

Door de muts op de bol aan de lucht te drogen, kreeg ze haar oorspronkelijk model terug. Het kapotte lintje werd weer vastgemaakt en de schouderlapjes werden lichtjes gestreken.

Het resultaat mag gezien worden: een zonnemuts die haar oorspronkelijke model terug heeft, waarvan de kleur weer heerlijk is opgefrist en die de moeite van het bekijken waard is!

Gegevens over het onderwerp:

Instellingsnaam: Openluchtmuseum Bokrijk

Objectnummer: B.1978.00242

Objectnaam: Zonnemuts

Vervaardiger: onbekend

Datering: eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw

Afmetingen: lengte: 35 cm, breedte: 20 cm

Verwerving: geschonken in 1978

Standplaats: textieldepot