Duiventoren Ingelmunster
Duiventoren Ingelmunster - #69

Bouwperiode: 1634 | Afkomstig van: Ingelmunster | Naar Bokrijk gekomen in: 1973 | locatie in het museum: Oost- en West-Vlaanderen

Het gebouw en zijn verleden

De duiventoren behoorde tot de hoeve van het kasteel van Ingelmunster. Niet alleen duiven hadden hun intrek in de toren, de eerste verdieping werd gebruikt als opslagplaats voor dierenvoeder. Op de benedenverdieping liepen varkens of kippen rond.

NIET ALLEEN DUIVEN

De duiven zaten op de 2e verdieping. Daar kon je – om te voorkomen dat er duiven werden gestolen – alleen via een ladder naartoe. Op de 1e verdieping van de toren was een opslagplaats voor dierenvoeder. Op de beneden verdieping van de duiventoren liepen varkens of kippen rond. Al die dieren werden gekweekt voor hun vlees en voor hun mest.

VAKMENSEN

Een duiventil bouwen was niet eenvoudig. Er kwamen metselaars, timmermannen, tegelzetters en een smid aan te pas. Hun rekeningen voorde bouw van deze toren zijn bewaard gebleven. Zo kennen we hun namen en weten we zelfs hoe lang ze hieraan gewerkt hebben! Pieter en Rollant Heckaert, de metsers, waren er met hun knechten 40 dagen aan bezig.Schrijnwerker Jan de Vyane nam de timmerwerken voor zijn rekeningen deed daar met 3 werkkrachten 11 dagen over. Smid Hans Withoen leverde 2000 deurijzers en 500 gootijzers. Joos Felhoen en Michel Fijt, de tegelzetters, waren ruim een week zoet.

LASTIG OF NUTTIG?

Duiven houden werd zoveel mogelijk beperkt. De duiven aten namelijk het zaaigoed en de graanoogst op de akkers op. Maar ze hadden toch hun nut. Duiven werden gekweekt voor hun lekker vlees en hun goede, kostbare mest. De mest werd gebruikt in de moestuin en voor de teelt van vlas, raapzaad en hop.