Langgevelhoeve Heist-op-den-Berg
Langgevelhoeve Heist-op-den-Berg - #53

Bouwperiode: 17e eeuw | Afkomstig van: Heist-op-den-Berg | Naar Bokrijk gekomen in: 1955 | locatie in het museum: Kempen

Het gebouw en zijn verleden

Het bouwjaar van de bescheiden hoeve uit Heist-op-den-Berg staat aangeduid boven de toegangsdeur: 1679. Bij gebrek aan glas werden de raampjes in die tijd afgesloten met een varkens- of koeienblaas. Het interieur treft door eenzelfde eenvoud. Op het erf bevinden zich nog een bijenhal, een varkenskot uit Booischot, een afzonderlijk secreet uit Westmeerbeek en een bakhuis uit Heist-Goor. Dit laatste gebouwtje is vrij groot in zijn soort : er is een varkenshok en een klein kamertje aangebouwd.

TIJDLIJN

1679

Iemand kerft het jaartal in de houten balk boven de voordeur. Wellicht is dat het bouwjaar van deze hoeve.

1955

Jannekes zus Trees verlaat als laatste het huis. Conservator Weyns verkleint bij de heropbouw de vensters, zoals ze vroeger waren.

2017

Start van de restauratiewerken


OVER DE WONING

Deze langgevelhoeve is één van de oudst bewaarde vakwerkhuizen uit de Kempen. Een typisch kenmerk is onder meer het onbeschilderde leemwerk bovenop de draagstructuur. Atypisch is dan weer de aanwezigheid van een kelder. Dit element maakt het gebouw juist uitzonderlijk. Het bouwjaar, zoals gegrift op het linteel, is 1679. Het grootste deel van de gevels is opgebouwd uit hout en leem; enkel een deel van de achtergevel en de zijgevel zijn in baksteen uitgevoerd.

De afwerking van het huis is een reconstructie van een 17e-eeuwse situatie. De venster- en deuropeningen en het interieur zijn bij de heropbouw in 1954-55 nagemaakt met deze vroegere periode als voorbeeld.

In 1815 woonde dagloner André Op de Beeck hier met 4 van zijn kinderen. Later betrekt zijn kleindochter Maria Op de Beeck, en haar man, landbouwer Franciscus Coeckelberghs, dit huis waar zij hun eerste kind krijgen.

Franciscus’ zoon ‘Janneke’ sterft in 1952 op 86-jarige leeftijd. Hij woonde zijn hele leven in dit huis en schreef daarover een gedicht.