26/08/2016

De toekomst binnen handbereik

Toen ik de vraag kreeg om in dit project te stappen was ik aangenaam verrast. Het contrast tussen het Bokrijk van hoe ik het van in mijn kindertijd kende, met de strakke beelden die ik maak leek me zeer boeiend. Qua beeldtaal moest ik het ietwat klassieke beeld uit mijn herinneringen los laten (het bleek toch een beetje een heilig huisje, dat Bokrijk…) Een gesprek met Bart Lens deed me opnieuw vrijer denken. 

Voor het affichebeeld dat ik maakte liet ik me leiden door het rewind/fast forward teken dat in de K van het nieuwe logo verscholen zit. Het is een krachtig typografisch symbool dat universeel gebruikt wordt. Op de poster is het een gele boomerang - symbool voor “de toekomst binnen handbereik” - de boemerang die zelf steeds verder wil en terugkeert, zoals de geschiedenis zich op de een of de andere manier herhaalt en terugkeert. Er schuilt een dubbele betekenis in het teken dat ook in Bokrijk voelbaar is. Bokrijk bezit het verleden, en wil er een toekomst aan geven.

Mijn heldere typografische beelden lijken in schril contrast te staan met het ambachtelijke karakter van het openluchtmuseum. Dit zorgt voor een surreële dromerige sfeer die ik belangrijk vind. Want doet ook Bokrijk ons allemaal niet dromen van wat er mogelijk is?

Sanny Winters