Skip to main content
Yves Dupont

12/05 Passe-Partout Yves Dupont

Yves Dupont licht zijn VAKhuis toe

Yves Dupont won de Euregionale Architectuur Prijs 2018. Hij zal zijn VAKhuis, het winnende project, toelichten tijdens deze Passe-Partout. Het VAKhuis is een inspirerend idee om de lokale maakindustrie in Limburg te promoten. Yves was op 11 maart 2021 reeds te gast bij ons in een Intiensessie en deze lezing gebruikt hij om verder in te gaan op de vakmanschapcommunity waarin hij zo sterk gelooft.

Praktisch

Wanneer? 12 mei 2022 , van 18.30 u. tot 22 u. 
Waar? Kasteel Bokrijk, Bokrijklaan 1, 3600 Genk
Schrijf je gratis in.

Wat is een Passe-Partout?

Een Passe-Partout is een inspiratiesessie rond ondernemerschap bij vakmensen. Het zet vakmensen aan tot kritisch denken rond hun ondernemerschap en geeft een aantal ideeën of richtlijnen.

Wie is Yves Dupont?

Yves studeerde in 2018 af als architect aan de UHasselt. Tijdens zijn studietraject bereikte hij enkele opmerkelijke dingen.

Yves kreeg de kans om zijn stage te lopen in Zwitserland, bij niemand minder dan Peter Zumthor, een Zwitserse architect die bekend staat om groot vakmanschap. Hier deed hij veel ervaring op, werkte mee aan projecten waarbij vakmanschap en materialiteit prominent aanwezig zijn en creëerde opmerkelijke maquettes.

In 2018 schreef Yves zijn thesis ‘Lokale praktijk in een globale economie, een toekomst voor Limburg?’. Hierin werkte Yves een interessant concept uit, genaamd ‘Het VAKhuis’.

Wat was de aanzet van zijn thesis en hoe kwam hij bij dit onderwerp? Tijdens een studiereis naar een stadje in Oostenrijk ondervond Yves dat steeds meer jongeren wegtrokken uit dat gebied, waardoor het vakmanschap verloren ging. In deze stad bestond er het concept ‘het Werkraumhaus’, opgericht door lokale vakmensen.

Het Werkraumhaus dient als ‘showroom’ waar vakmensen hun eigen producten kunnen tonen aan de rest van de wereld. Dit gaf Yves het idee voor Het VAKhuis, een incubator voor vakmanschap in Hasselt. Het VAKhuis biedt vakmensen een atelier aan, het is een plaats waar opleidingen kunnen worden gegeven en waar men producten kan promoten. Op deze manier kunnen lokale vakmensen iets betekenen binnen de globale economie.

Met zijn project ‘Het VAKhuis’ won Yves de Euregionale Prijs voor Architectuur. Vandaag de dag stelt hij zich de vraag of het project meer dan enkel fictie zou kunnen zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief